Biztosítási portfóliókezelő rendszer modernizációja

Kihívás

A biztosítótársaság közel 5 milliárd forintnyi portfóliót kezelt egy Access alapú rendszerben, amelybe 15 év alatt 100 fajta életbiztosítási termék portfóliója került be. Az induláskor természetesen ez nem jelentett problémát, de a több tízmilliónyi tranzakciószám már technikai gondokat okozott (pl. rendszer sebessége nagyon lassú volt, a zárások hosszadalmasak voltak, a befektetési alapok napi árfolyamának integrációja nem volt kielégítő).

Úgy kellett a rendszert modernizálnunk, hogy az ne járjon állománymigrációval, a rendszert ne kelljen leállítani. A technológiából adódóan a .NET keretrendszert választottuk.

Megoldás

Első lépésként interjúk keretében meghatároztuk a sikerességi kritériumokat: milyen problémákra kell az új verziónak megoldást találnia, illetve meghatároztuk a technológiai környezetet, amelyben működnie kell. Második végrehajtandó feladatként készítettünk egy átfogó dokumentációt a rendszer architektúrájáról és feltérképeztük az adatbázis struktúrát. A lecserélendő rendszerről nem állt rendelkezésre pontos technológiai-funkcionális leírás.

A funkcionalitást egy az egyben átalakítottuk .NET keretrendszerre, majd egy technikai tesztelés során meghatároztuk azokat az eljárásokat, funkciókat, amelyek újragondolásra szorultak. A technológia változásából adódóan rengeteg helyen az adatbáziskezelő eljárásait is módosítani kellett az elvárt működés érdekében (performancia, funkcionalitás megfelelőség).

Amikor a fejlesztői tesztek már azt mutatták, hogy a rendszer minden funkciója működőképes és a sebesség optimális, megkezdődött az átfogó funkcionális tesztelés. Ennek során nagy mértékben támaszkodtunk a biztosítótársaság belső szakértői és termékfejlesztő csapatára. Az első körös tesztelések után – természetesen több iteráción keresztül – párhuzamos működést alakítottunk ki, azaz ugyanazon az adatbázison futtattuk az új és a régi rendszert. Ez az időszak zárástól zárásig zajlott. A havi zárás után tételes ellenőrzést hajtottunk végre mindkét adatbázisban, azok tartalmának összehasonlításával:

  • Minden létező terméktípusból reprezentatív mennyiségű kötvényt generáltunk.
  • Végeztünk visszavásárlást.
  • Ellenőriztük az adott kötvény pillanatnyi biztosítási összegét, alapkezelő információkat és többek között a napi szintű árfolyam adatokat.

Az esetlegesen felmerülő hibákat kijavítottuk, majd újabb egy hónapos tesztidőszak következett. A második tesztelés során már nem találtunk hibát, ezért a társaság úgy döntött, jöhet az élesítés. Az új rendszer indítása nagyon jól sikerült.

MSSQL adatbáziskezelő és .NET technológiát alkalmaztunk. A projekt tervezési és fejlesztési szakasza négy hónapig tartott, míg a tesztelési szakasz további három hónapot vett igénybe.

A projekt eredményeképpen egy, a performance szempontjából megfelelő, technológiailag modern rendszert sikerült létrehozni úgy, hogy semmilyen állománymigrációra nem volt szükség.

További esettanulmányaink

Nagygépes fejlesztés
Biztosítói állománymigráció
Mobilalkalmazás fejlesztése egy befektetési életbiztosítási termékhez
Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.